„Trucul” folosit de Netanyahu pentru a-l convinge pe liderul Hezbollah că este în siguranță, potrivit presei occidentale

de: Andrei Simion
29 09. 2024
Premierul israelian Benjamin Netanyahu în fața Adunării Generale a ONU. (Foto: Mario Tama/GettyImages)

Recent, o strategie ingenioasă a premierului israelian Benjamin Netanyahu a fost dezvăluită, atrăgând atenția presei internaționale. Potrivit unei surse oficiale israeliene citate de ziarul The Telegraph, Netanyahu ar fi folosit un „truc” diplomatic pentru a-l face pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, să creadă că este în siguranță, doar pentru ca, în cele din urmă, Israelul să lanseze o lovitură aeriană masivă asupra Beirutului.

Planul de diversiune al lui Netanyahu

Înainte de a pleca spre New York pentru a ține un discurs la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, Netanyahu ar fi aprobat un atac aerian de proporții asupra sudului capitalei libaneze. Acest atac ar fi vizat pozițiile Hezbollah din Beirut, despre care Israelul afirmă că sunt folosite pentru stocarea armamentului și coordonarea operațiunilor teroriste. Scopul acestui „truc”, conform sursei israeliene, a fost să creeze impresia că Israelul nu ar întreprinde nicio acțiune drastică în timpul absenței prim-ministrului din țară.

Această strategie a avut ca obiectiv inducerea în eroare a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, făcându-l să creadă că este în siguranță și că nu este ținta iminentă a unui atac israelian. „Netanyahu a aprobat atacul înainte de a-și susține discursul la ONU,” a declarat oficialul israelian. „Estimările noastre indică faptul că Nasrallah era prezent în clădirea vizată în momentul atacului.”

Deși există rapoarte contradictorii cu privire la soarta liderului Hezbollah, Iranul a emis o declarație în care susține că Nasrallah este „în stare bună de sănătate”. În ciuda acestor informații contradictorii, atacul asupra Beirutului a subliniat determinarea Israelului de a neutraliza Hezbollah, considerat de statul israelian o amenințare majoră la adresa securității sale.

Discursul lui Netanyahu la ONU

În cadrul discursului său la ONU, Benjamin Netanyahu a adoptat un ton ferm și provocator, subliniind că Israelul va continua să lovească Hezbollah până când toate obiectivele sale militare vor fi atinse. „Nu vom accepta o armată teroristă staționată la granița noastră nordică, capabilă să comită un alt masacru de tipul celui din 7 octombrie,” a declarat Netanyahu, referindu-se la atacurile recente ale militanților Hamas din Gaza.

Discursul său a avut loc cu doar câteva minute înainte ca forțele aeriene israeliene să lanseze noi atacuri asupra unor suburbii din sudul Beirutului, zone care, conform Israelului, sunt controlate de Hezbollah și utilizate pentru stocarea de armament. Atacurile au făcut parte dintr-o campanie militară amplă, menită să reducă capacitatea Hezbollah de a lansa atacuri împotriva Israelului.

Reacția internațională

În timp ce Netanyahu își apăra politica militară agresivă în fața Adunării Generale a ONU, comunitatea internațională se arată tot mai îngrijorată de escaladarea conflictului din regiune. Josef Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, a declarat vineri seară că nicio putere mondială, inclusiv Statele Unite, nu pare capabilă să-l oprească pe Netanyahu din a-și continua campania militară împotriva Hezbollah și a militanților din Gaza.

„Facem tot ce putem pentru a pune presiune diplomatică în vederea unui armistițiu, dar nimeni nu pare să poată opri acțiunile lui Netanyahu, nici în Gaza, nici în Cisiordania,” a spus Borrell. Această declarație reflectă îngrijorările globale cu privire la intensificarea conflictului și lipsa unei soluții diplomatice viabile în viitorul apropiat.

Consecințele loviturilor aeriene

Loviturile aeriene lansate de Israel vineri seară au vizat șase suburbii din sudul Beirutului, despre care oficialii israelieni susțin că sunt utilizate de Hezbollah pentru depozitarea de arme și coordonarea operațiunilor militare. Atacul a avut loc în contextul unui conflict regional în continuă escaladare, în care Israelul încearcă să neutralizeze Hezbollah, considerată una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității sale.

Cu toate acestea, rămâne incert dacă loviturile aeriene au reușit să îl afecteze direct pe Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah. Rapoartele despre soarta sa sunt contradictorii, iar gruparea teroristă nu a confirmat încă oficial detalii despre posibilele pierderi suferite.

Concluzie

„Trucul” diplomatic al lui Netanyahu a demonstrat încă o dată complexitatea și subtilitatea conflictului din Orientul Mijlociu. Prin plecarea sa aparent liniștită la New York și discursul ținut la ONU, Netanyahu a creat o diversiune care l-a făcut pe Nasrallah să se simtă în siguranță, doar pentru a fi vizat de forțele aeriene israeliene în timpul absenței sale. Deși rezultatele acestei lovituri rămân incerte, atacul subliniază determinarea Israelului de a combate amenințarea reprezentată de Hezbollah și de a menține securitatea națională într-o regiune marcată de tensiuni și instabilitate.